De Haagse PVV stelt openlijk het vertrouwen in burgemeester Pauline Krikke ter discussie. Directe aanleiding is de drievoudige steekpartij van afgelopen zaterdag op het Johanna Westerdijkplein, waarvoor een 31-jarige Hagenaar van Syrische komaf inmiddels door het Openbaar Ministerie onder meer drie pogingen tot moord ten laste zijn gelegd. Volgens de PVV was de burgemeester erg snel met haar conclusie dat het om een verwarde man zou gaan en niet om een terroristische aanslag.

Fractievoorzitter Karen Gerbrands van de PVV: “Dit zaakje stinkt aan alle kanten. De dader is een Syrische asielzoeker die volgens getuigen Allahu Akbar riep en willekeurige onschuldige mensen de keel doorsneed. Zwaar bewapende anti-terreureenheden van de politie waren aanwezig bij zijn arrestatie. En terwijl het bloed op straat nog niet was opgedroogd, wist de burgemeester meteen te melden dat het niet om een islamitische terreuraanslag, maar om de actie van een zogenaamd verwarde man zou gaan. Als zij de Haagse bevolking bewust heeft voorgelogen, dan is dat onacceptabel. Mensen in Den Haag moeten op de burgemeester kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen staat nu ter discussie.”

Ook andere partijen in de gemeenteraad hebben inmiddels een debat over de kwestie aangevraagd, maar alleen de Haagse PVV gaat zo ver door de oprechtheid van burgemeester Krikke openlijk in twijfel te trekken. Wel uitte Richard de Mos, fractievoorzitter van Groep de Mos, de grootste partij in de raad, gisteren kritiek op de burgemeester in het tv-programma RTL Late Night van Humberto Tan. Hij was echter veel genuanceerderOmdat het raadsdebat op zijn vroegst pas 17 mei plaatsheeft, hebben we burgemeester Krikke om een reactie gevraagd, maar zij wenst op dit moment niet in te gaan op de keiharde uithaal van de PVV en zegt het komende debat te willen afwachten.

Over het lopende onderzoek zei de burgemeester in een persbericht: “We hebben zaterdag na overleg met politie en OM open en zorgvuldig gecommuniceerd wat op dat moment bekend was. Tegelijkertijd vraagt zo’n afschuwelijke daad om goed onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte. Dat onderzoek is nu volop gaande.”

(foto: ANP)

Print Friendly, PDF & Email