Rutte schaamt zich voor mishandelaars Praag

Rutte schaamt zich voor mishandelaars Praag

Premier Mark Rutte schaamt zich diep voor de Nederlanders die in Praag betrokken waren bij de zware mishandeling van een ober. “Het is walgelijk en ik schaam me enorm voor wat die drie daar hebben aangericht,” zei Rutte donderdag. Ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt “schaamte” te voelen bij het zien van de beelden.

Maandagavond werden in totaal zeven Nederlanders in de leeftijd van 24 tot 32 jaar opgepakt wegens de zware mishandeling, eerder op de dag op een Praags terras. Drie van hen zijn inmiddels veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Het slachtoffer is zo ernstig gewond geraakt dat hij naar de afdeling intensive care moest en aan zijn hoofd is geopereerd. De drie veroordeelde Nederlanders zijn uitgewezen. Ze gaan volgens Tsjechische media niet in beroep. Ze mogen de komende vijf jaar niet in Tsjechië komen.

Twee verdachten werden snel weer vrijgelaten en twee mensen zitten nog vast, onder wie een kracht-, fitness- en personal trainer uit Den Haag. Hij geldt als hoofdverdachte en kan een straf van maximaal tien jaar gevangenis tegemoet zien, mocht het tot een veroordeling komen. Foto’s van de man verspreiden zich als een lopend vuurtje over internet. Inmiddels hebben ook de Tsjechen de sociale media-accounts van de Hagenaar gevonden, want ze laten daar hun ongezouten commentaren los.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat er nog twee Nederlanders vastzitten in Praag, maar zegt geen bijzonderheden te kunnen geven. De twee zouden consulaire bijstand hebben aangevraagd.

Print Friendly, PDF & Email

Share This