Parklopen: gezond loopje voor alle Hagenaars

1 September 2019, 12:30 uur
Sport
mainImage

Zoveel mogelijk mensen aan het hardlopen krijgen. Daar draait het om bij Parklopen, dat in Den Haag wordt geïntroduceerd. Het zijn korte loopjes in verschillende parken op zondagmorgen, met afstanden van 1 en 3 kilometer. De aftrap is op 22 september in het Zuiderpark, daarna zijn er ​​om de week Parklopen op drie locaties: Clingendael, Zuiderpark en Westduinpark. Ook volgend jaar zijn er in Den Haag Parklopen. Deelname is gratis en iedereen is welkom.

Samen gezond 

Het initiatief van het Parklopen komt van drie Haagse atletiekverenigingen: The ​Hague Road Runners (HRR), Haag Atletiek en ​AV ​Sparta. “Een parkloop is goed voor lichaam en geest en nog gezellig ook”, zegt HRR-voorzitter Marcel Kamsteeg, zelf een beproefd parkloper. “In Engeland zijn ‘Parkruns’ al jaren gemeengoed. Daar staan wekelijks 160.000 mensen klaar om hun parkrondje te doen. Inmiddels worden in meer dan twintig landen Parklopen gehouden. Nederland kan dus eigenlijk niet achterblijven, zeker niet nu hardlopen steeds populairder wordt.”

Elke week een Parkloop

Kamsteeg rekent op een grote belangstelling. “Den Haag telt drie atletiekverenigingen met in totaal bijna 4.000 leden. Samen zijn we gaan kijken wat de mogelijkheden waren. De gemeente Den Haag is enthousiast, want die wil dat in 2030 alle inwoners aan voldoende beweging komen.” De aftrap op 22 september in het Zuiderpark start om 12 uur. Vanaf 6 oktober worden de Parklopen om de week op zondag gehouden en die beginnen om half 10. Het is de bedoeling dat er in Den Haag op termijn wekelijks één ​Parkloop ​is. Meer informatie op www.parklopen.nl/denhaag.