Vitesse behoudt licentie en degradeert na 18 punten aftrek

19 April 2024, 17:18 uur
Sport
mainImage
ANP

Vitesse behoudt voorlopig de licentie. De Arnhemse club heeft wel 18 punten in mindering gekregen, meldt de licentiecommissie van de KNVB. Door de puntenstraf is Vitesse officieel gedegradeerd.

"Alhoewel dit een zwarte dag is voor alles en iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt, is dit wel de keiharde realiteit", aldus algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes in een verklaring. "Een dergelijke straf was immers onvermijdelijk. Daarentegen - en dat wil ik eenieder echt duidelijk maken - zijn wij enorm blij met de kans die ons wordt geboden ten behoeve van het behouden van onze licentie. Ook dit hing aan een zijden draadje. In de reactie van de licentiecommissie is echter duidelijk te lezen dat er vertrouwen is in de nieuwe koers van de club. Daar klampen wij ons aan vast en gaan we volle bak mee door. Ik zei het al eerder: Vitesse mag en kan niet verdwijnen!"

De club gaat niet in beroep tegen de straf. "De club wil zich immers focussen op het behoud van de licentie. Een dergelijke beroepszaak gaat daar niet aan bijdragen", meldt de club.

Eerdere boete

Vitesse zag de straf al aankomen. "Een puntenstraf hing al geruime tijd boven het hoofd van de club. Na eerder een boete te hebben ontvangen van 100.000 euro - voor het niet melden van het opzeggen van de bankrelatie door Revolut - leek een dergelijke straf niet te vermijden", staat er in een verklaring. "De club kon immers niet voldoen aan bepaalde licentie-eisen. Zo heeft Vitesse onder andere de halfjaarcijfers niet correct ingediend, onjuist gehandeld rondom ING Bank en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de inhoud van het Wladimiroff-rapport heeft niet aan kunnen tonen dat er wel of geen connecties zijn tussen Vitesse en Roman Abramovitsj."

Vitesse stond na dertig duels op 17 punten en komt dus op een puntenaantal van -1. Er zijn nog vier duels te spelen.

De Arnhemmers speelden de afgelopen drieënhalve decennia in de Eredivisie.
 

 


Door: ANP