mainImage

Nieuw: Tirzo Martha in Beeldengalerij

foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den Haag
1 augustus 2019, 09:49 uur
Uitgaan

Hoe objecten als een barbecue, afrokammen en een pispot samenkomen in de Haagse binnenstad. Op donderdag 29 augustus wordt het nieuwe beeld van Tirzo Martha, 'De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen', onthuld. Het is de meest recente aanwinst voor De Beeldengalerij, de jaarlijks veranderende buitencollectie van 40 beelden, samengesteld door Stroom Den Haag.

In het werk van Tirzo Martha spelen alledaagse objecten de hoofdrol. Martha’s gebruik van objecten zoals een barbecue, afrokammen en een pispot zetten aan tot onuitgesproken associaties. Het werk 'De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen' is grotendeels in brons afgegoten met enkele componenten van beton en rubber.

Tirzo Martha is dit jaar unaniem gekozen tot winnaar van de 11e Wilhelminaring - de oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst. Hij wordt gehuldigd als kunstenaar die met behulp van zijn kunstwerken opkomt voor urgent politieke onderwerpen. Echter noteert hij zelf: “ik heb een streven en mijn werk heeft een streven, ze horen bij elkaar, maar komen niet altijd bij elkaar.” 

Voorafgaand aan de onthulling vindt er vanaf 16.00 uur een verdiepend programma plaats in het Filmhuis Den Haag, Spui 191. Rob Perrée, schrijver/curator, zal een korte lezing geven bij het werk van Tirzo Martha. Vervolgens gaat Adi Martis, kunsthistoricus, in gesprek met de kunstenaar. Na afloop van het programma in het Filmhuis treedt een Tambú groep op met Caribische percussie muziek. Om 18.00 uur wordt het beeld onthuld voor de ingang van het stadhuis, Spui 70, Den Haag.

Over Tirzo Martha

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) woont en werkt in Curaçao en Nederland. Recente tentoonstellingen zijn: Tirzo Martha: No Excuses!, Museum Beelden Aan Zee, Den Haag (2017); Afrikaanse Bedienden Aan Het Haagse Hof, Haags Historisch Museum, Den Haag (2017); All You can Art II, Kunsthal, Rotterdam (2017) en in samenwerking met IFFR Black Rebels, V2, Rotterdam, (2017).

 

 


Foto: foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den Haag