Waarom Duindorp politiek een explosief dossier is (analyse)

24 April 2018, 15:57 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De kwestie-Duindorp kan wethouder Rabin Baldewsingh alsnog in een lastig parket brengen en in het uiterste geval zelfs in ernstige verlegenheid. Directe aanleiding daarvoor is de aanvraag door zijn eigen PvdA voor een spoeddebat over ‘racistische incidenten’ in de kustwijk.

Discriminatie behoort als onderdeel van Wijkaanpak en Integratie tot de portefeuille van Rabin Baldewsingh. Hij zal niet echt uitzien naar het spoeddebat. Niet alleen staat Baldewsingh al met één been buiten en heeft hij afgelopen vrijdag - de dag dat hij precies twaalf jaar wethouder was in Den Haag - zijn werkkamer op het stadhuis ontruimd en leeg achtergelaten. Ook geldt hij als een zeer vriendschappelijke relatie van PvdA-vrijwilliger Marina Meubelman. De bewoonster van Duindorp, een Nederlandse met Surinaams-Hindoestaanse roots, is een van de hoofdrolspeelsters in de door Martijn Balster, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad, genoemde ‘racistische incidenten’ in de wijk.

Het zal Rabin Baldewsingh daarom niet slecht uitkomen dat het spoeddebat, dat aanvankelijk donderdag zou worden gevoerd, inmiddels door burgemeester Pauline Krikke is uitgesteld. Zij vindt dat eerst alle relevante informatie over de zogenaamd ‘racistische incidenten’ beschikbaar moet zijn, voordat er inhoudelijk over de kwestie-Duindorp kan worden gedebatteerd. Die informatie zal grotendeels van de politie moeten komen. Die doet momenteel onderzoek naar vernielingen aan de woning en de auto van Marina Meubelman in Duindorp; die zouden een paar dagen geleden door buurtbewoners met een bijl zijn aangebracht.

Zwarte Piet

In de winter van vorig jaar moest Marina Meubelman het ook al ontgelden; zij werd uitgescholden en haar huis beklad, toen zij zich op Twitter had gemengd in de discussie over Zwarte Piet in relatie tot het Nederlandse slavernijverleden. De bedreigingen waren toen van dien aard dat de woning van Meubelman (tijdelijk) camerabewaking kreeg.

De politie in Den Haag heeft ons vandaag desgevraagd laten weten: “Wij onderzoeken deze incidenten en de mogelijke onderlinge samenhang uitvoerig. Dingen die op social media voorbijkomen, worden daarbij ook zeker in ogenschouw genomen. Privacywetgeving staat ons niet toe om aan te geven of en door wie er aangifte is gedaan. Daarnaast heeft iedereen die bij de wijk betrokken is er baat bij vooral geen nieuwe olie op het spreekwoordelijke vuur te gooien. Dus mede daarom zijn we terughoudend in het geven van tussentijdse inhoudelijke informatie.”

Wanneer het huidige onderzoek zal zijn afgerond, kan de politie op dit moment dan ook nog niet voorspellen. Het is niet uitgesloten dat dit pas klaar is wanneer het nieuwe college van burgemeester en wethouders is aangetreden. In dat geval kan Rabin Baldewsingh het spoeddebat over de ‘racistische incidenten’ overlaten aan zijn opvolger, die dan Wijkaanpak en Integratie in zijn of haar portefeuille heeft. Over de nieuwe coalitie wordt sinds precies twee weken onder leiding van Edith Schippers onderhandeld door Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks.

Er is echter nog een andere, opmerkelijke kant aan de discussie: Marina Meubelman is niet alleen een vriendschappelijke relatie van de huidige wethouder, ook werkt zij op uitzendbasis als projectmedewerker voor de gemeente Den Haag; nota bene op het gebied van veiligheidspreventie. En dat behoort weer tot de portefeuille van burgemeester Pauline Krikke.

Een en ander zou een spoeddebat op dit moment eens te meer tot een uiterst curieuze aangelegenheid hebben gemaakt. Daarbij zouden privé- en werk-relaties op een eigenaardige manier door elkaar heen kunnen zijn gaan lopen tegen een explosieve achtergrond van vernielingen en vermeend racisme. Kortom: niemand op het stadhuis zal het de politie kwalijk nemen als zij de tijd neemt voor het Duindorp-onderzoek. Een volgende wethouder kan dan straks fris en fruitig naar dit dossier kijken.

Duindorp is er klaar mee

Ook in Duindorp zijn ze er inmiddels wel een beetje klaar mee dat de wijk geregeld als ‘racistisch’ wordt weggezet. Het oude kustdorp is bijzonder, heeft ontegenzeglijk zijn harde kanten door zijn historische banden met de zeevisserij van Scheveningen, en heeft als geografische enclave omringd door duingebied bovendien een sterk ontwikkeld gevoel voor zelfbeschikking. “Maar iedereen,” zei Leo Pronk, voorzitter van Wijkberaad Duindorp al eerder, “iedereen is hier welkom, ongeacht ras, geloof, of huidskleur.” Pronk is ervan overtuigd dat het bij de recente incidenten gaat om acties door “droeftoeters die het verpesten voor de rest.”

Daar komt bij dat ons van diverse kanten berichten hebben bereikt, dat Marina Meubelman zelf in het verleden provocatieve tweets de wereld in zou hebben geslingerd, waarin zij haar buurtgenoten zonder voorbehoud van racisme zou hebben beticht. De bewoonster van Duindorp heeft haar Twitter-account inmiddels afgeschermd. Uiteraard vallen vernielingen en bedreigingen nóóit goed te praten, ook niet na provocaties. Tegelijk maakt dit wel zichtbaar dat de discussie in en over Duindorp niet altijd rationeel wordt gevoerd en soms duidt op een emotioneel kruitvat.

Pijnlijk bevestigd

Wat afgelopen weekeinde nog eens pijnlijk werd bevestigd door een tweet van Rabin Baldewsingh. “Dit is in- en intriest. Ik ben woest. Dit kan toch niet in ons Den Haag! Ben benieuwd wat de politiek hiervan vindt. Was dit in de Schilderswijk gebeurd, dan was Nederland te klein. Wat vindt Groep de Mos hiervan? Of waren ze niet bereikbaar?,” zo schreef hij op Twitter.

Richard de Mos tweette voor zijn doen uiterst koel en onbewogen terug. “Hé bah, wat een wethouder onwaardige reactie. Iedere vorm van geweld keurt Groep de Mos ten stelligste af! Dus ook deze,” aldus De Mos.

Ongetwijfeld ongewild had PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster met zijn op zich waarschijnlijk goed bedoelde aanvraag voor een spoeddebat zijn partijgenoot Rabin Baldewsingh bijna in de frontlinie gezet van een politieke strijd waarin te veel relaties door elkaar lopen. Zo’n strijd kent doorgaans louter verliezers. Het is mooi dat dit Baldewsingh nu bespaard blijft. Na precies twaalf jaar zijn ziel en zaligheid ten dienste van de stad te hebben gesteld, verdient hij een waardig afscheid - en geen aftocht met pek en veren. Vanuit dat perspectief bezien heeft burgemeester Pauline Krikke met haar beslissing het spoeddebat uit te stellen niet alleen de wethouder ongevraagd een enorme dienst bewezen, ook heeft zij hiermee als voorzitter van het college goed leiderschap getoond.

(analyse: Frank Hitzert; foto: Dienst Stedelijke Ontwikkeling/Willem Vermeij/Collectie Haags Gemeentearchief)