mainImage

Rel rondom Tom Beugelsdijk in de kiem gesmoord

Afbeelding is niet meer beschikbaar
25 januari 2018, 20:24 uur
Algemeen

De dreigende rel rondom de politieke kandidatuur van Tom Beugelsdijk is vandaag in de kiem gesmoord. De verdediger van ADO Den Haag, die als lijstduwer van Groep de Mos was gepresenteerd, heeft zich na ‘een goed gesprek’ met lijsttrekker Richard de Mos teruggetrokken als kandidaat. Daarmee heeft De Mos, zelf een hartstochtelijk ADO-fan, voorkomen dat zowel ADO Den Haag als Beugelsdijk zelf gezichtsverlies moest lijden.

Op 12 januari werd bekendgemaakt dat Tom Beugelsdijk lijstduwer van Groep de Mos zou worden en de nummer 50 op de kandidatenlijst van de lokale partij. ADO Den Haag was op dat moment op trainingskamp in de Turkse badplaats Belek. De kandidatuur van de verdediger was zonder overleg met de eredivisieclub tot stand gekomen en daarover brak in Turkije dan ook vrijwel meteen, op z’n Haags gezegd, de pleuris uit.

Met name ADO-directeur Matthijs Manders zou volgens ingewijden bij de club ‘not amused’ zijn geweest. Hij staat zich voor op een voetbalclub die ‘alle gezindten uit de Haagse samenleving’ vertegenwoordigt en was het daarom niet eens met de keuze van Beugelsdijk om zo luidruchtig politiek kleur te bekennen. Daarnaast staat de ras-Hagenees gewoon op de loonlijst van ADO en heeft hij al zijn aandacht nodig om de verdediging van de huidige nummer acht van de eredivisie georganiseerd te houden.

Om geen ruzie met de achterban te riskeren - Beugelsdijk geldt als de populairste speler van ADO Den Haag - moest Manders een bijzondere manier zien te vinden om zijn werknemer alsnog met zachte hand uit de lokale politiek te krijgen. Die vond de club uiteindelijk in de zogeheten ‘ethische code’ van de wereldvoetbalbond FIFA, die stelt dat profvoetballers te allen tijde neutraliteit moeten bewaren.

Of die FIFA-neutraliteit ook betrekking heeft op politieke kandidaturen in eigen land, is discutabel. Maar toen dit argument eenmaal in de pers was beland, was de geest uit de fles en deed de publiciteit haar werk. Tom Beugelsdijk kreeg daardoor de gelegenheid eieren voor zijn geld te kiezen en te laten zien dat ADO zijn werkgever is. En Richard de Mos - die daags na de bekendmaking van de kandidatuur al liet weten dat Beugelsdijk sowieso niet in de raad zou gaan zitten, ook niet bij voldoende voorkeursstemmen - wilde ook de beroerdste niet zijn en gunde de verdediger vandaag na ‘een goed gesprek’ de koninklijke uitweg.


Foto: Digitaal Dagblad