Kassa voor de klimaatdeskundigen en lang leve Caroline

30 July 2022, 00:37 uur
Columns
mainImage

Bruinkool, steenkool, aardolie en aardgas. Doe er voor mijn part stikstof bij. Fossieler kan ik het niet verzinnen. Als het straks bij de jaarwisseling 2022-2023 vijftien graden boven nul wordt, roepen Thunberg, Rotmans, Loorbach, Jetten, Klaver, dat schaamteloze mokkel van Bromet, en veel verder terug die rare Dibi, in relatie tot CO2: pas op voor lawinegevaar.

Er bestaan tabletten voor angststoornissen.

We hebben in ons land nog nooit zoveel klimaatdeskundigen gehad. Iedereen kan het worden. Natte wijsvinger in de lucht en je bent het. Daarna hoef je alleen maar hele moeilijke woorden uit je hoofd te leren en je verdient je scheel aan paniekzaaien. Jubilerende bedrijven en studentenverenigingen trekken voor een leuk middagje wereldondergang ruimhartig de knip. Klimaat is business.

Ondertussen heb ik trouwens nog nóóit één mannelijke Nederlander gehoord die op het moment dat hij zo’n aanbevolen windmolen in zijn nabijheid van zijn huis kreeg opgedrongen dolgelukkig de ballen uit zijn broek heeft gelachen. Misschien is het bij vrouwen anders. 

Elke keer als ik bij Bruinisse die vreselijke totempalen boven het water zie uitgroeien, denk ik aan Thunberg, Rotmans, Loorbach, Jetten, Klaver, die enge Neel van Bromet, en verder terug aan die rare Dibi, maar óók en vooral aan de inmiddels vertrokken Rotterdamse milieuwethouder Arno Bonte, die vorige maand met een dikke trui, een wollen muts en op vilten pantoffels naar Helmond werd getransfereerd en daar nu ranzig huishoudt met een voorraad van wéér vier jaar stenen errecties. Klimaat is zelfs bigbusiness.

U en ik hebben een paar problemen. Ten eerste draaien alle windturbines op land in het begin tegen de wind in. Ze staan namelijk altijd op een foute plek en alleen de bouwers vinden ze mooi à raison van gemiddeld drie miljoen per stuk. Het is bovendien voornamelijk buitenlands handwerk. We verdienen er geen reet aan. Alleen de duurzaamheidpredikers die ze aanbeleven en volle zalen trekken, die cashen lekker. Provisie? In dit land kan alles. 

Eens komt trouwens de dag: dan breken we ze weer af. Ook dat kacheltje dat in een doodgewone straat van een doodgewone stad van een paar zonnepanelen afhankelijk is. Scrol de geschiedenis van de misverstanden er maar na, overal stilte vooraf en herrie nadien. Groningen, Twente, Drenthe.

Bij Pernis bleken de totempalen met hun geluid en slagschaduw zelfs ineens 250 meter hoog te worden omdat dit economisch een fractietje handiger was. Geen hond die het wist. Rotterdam dacht: laat maar waaien en verminkte daarmee de bewoner tot figurant. Arno Bonte flikte het en verdween daarna met de staart tussen z’n benen. Weet Helmond veel.

Er staan nu bijna 3000 windturbines op het vaste land. Op zee ongeveer 1000 méér. Die hebben voornamelijk de wind mee, want bruinvissen en zeehonden protesteren niet. Maar ondertussen gaan die palen wel 60 meter diep als gehaktmolens de mooie zeebodem in en wordt het vergezicht er aan de rand van de horizon er niet fraaier op.

Om heel Nederland van stroom te voorzien zijn er meer dan 20.000 windturbines nodig. Ik zou zeggen: zet ze verspreid op het boerenland, geef de boeren er geld voor en laat die mensen verder met rust.

Bouw ze ook niet te snel, die palen, want Thunberg, Rotmans, Loorbach, Jetten, Klaver, die enge Neel van Bromet, verder terug die Dibi, en vanzelfsprekend mijn favoriete Rotterdamse Groenlinkser Arno Bonte, de Judas onder de klimaatdeskundigen, die moeten natuurlijk met z'n achten wel aan de angst voor de brandende hel hun geld kunnen verdienen. Ik doe niet aan broodroof.

D66 en de VVD doen dat in relatie tot de boeren wel. Waarom? Om de jonge Nederlander humanitair eindelijk aan een woning te kunnen helpen. Of is het om een voorsprong te nemen op de toestroom van asielzoekers uit veilige landen die hier uiteindelijk weg moeten maar natuurlijk nooit weggaan, omdat ons systeem zo lek is als een mandje.

Ik ben te oud om te emigreren.

Arme boeren. Lang leve Caroline van der Plas.