mainImage

Frans Hoijnck van Papendrecht weg bij Hart voor Den Haag

15 januari 2022, 08:32 uur
Den Haag & Regio

Twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart verlaat politicus Frans Hoijnck van Papendrecht de fractie van Hart voor Den Haag.

Hij doet dat omdat fractievoorzitter Richard de Mos hem de 23e plek op de kandidatenlijst heeft toebedeeld. Volgens Hoijnck is dat in strijd met eerdere beloftes die hem een verkiesbare plek in het vooruitzicht stelden. Komende week maakt De Mos het grootste deel van zijn kandidatenlijst bekend.

Hoijnck van Papendrecht kwam in 2018 in de Haagse gemeenteraad als lijsttrekker van 50PLUS. In mei 2020 stapte hij uit die partij en ging verder als eenmansfractie voor de Partij voor de Toekomst van Henk Krol en Henk Otten. Toen die twee ruzie kregen en de partij uit elkaar viel, sloot Hoijnck zich in januari 2021 aan bij Hart voor Den Haag.

Speciale hindernissen

Hoijnck van Papendrecht verlaat de partij met opgeheven hoofd. “De raadsleden van Hart voor Den Haag werken zich dag in dag uit een slag in de rondte. Zeer enthousiaste en betrokken mensen. Maar verdieping in onderwerpen en langere-termijnvisie dat ontbreekt wel een beetje; ook het belang van ‘tegenkracht’ in politieke fractiediscussies ligt niet zo lekker – terwijl ik vind dat dat intern essentieel is.”

“Of Hart voor Den Haag bij de gemeenteraadsverkiezingen nou flink gaat winnen of niet, het is voor hun kiezers essentieel dat de club in het nieuwe college komt. Daartoe moeten nog wat speciale hindernissen worden overwonnen, los van de verkiezingsuitslag.” Hoijnck doelt daarmee onder meer op de aanklacht tegen De Mos voor ambtelijke corruptie.

“Zelf had ik als raadslid de komende vier jaar heel graag m’n schouders gezet onder de lokale democratische vernieuwing en de betere belangenbehartiging voor ouderen. Maar die kans is mij niet gegund door Richard de Mos. Helaas.”