Dagblad070 | OV-bedrijven moeten zwaar bezuinigen
mainImage

OV-bedrijven moeten zwaar bezuinigen

5 maart 2021, 22:25 uur
Den Haag & Regio

Openbaar vervoerbedrijven bereiden zich voor op een forse bezuinigingsoperatie waarbij treinen-, bus-, tram- en metrolijnen op grote schaal minder gaan rijden of zelfs helemaal verdwijnen. Daarbij wordt uitgegaan van een krimp van het huidige vervoersaanbod die kan oplopen tot 40 procent van het huidige aanbod, schrijft NRC.

De noodscenario’s worden gemaakt omdat het nog steeds onduidelijk is of het ministerie van Financiën na de zomer nog de exploitatieverliezen in het openbaar vervoer voor haar rekening neemt. Daar was vorig jaar een bedrag van 1,5 miljard euro mee gemoeid, zo’n 370 miljoen euro per kwartaal. Maar die regeling, de zogenaamde beschikbaarheidsvergoeding, loopt tot oktober dit jaar. Voor de periode daarna zijn geen toezeggingen gedaan.

Sinds de coronacrisis zakte het passagiersaanbod in het openbaar vervoer tot gemiddeld 40 procent, maar de vervoersbedrijven moesten in opdracht van het kabinet de dienstregelingen zoveel mogelijk intact laten. De exploitatieverliezen zouden door het Rijk gecompenseerd worden.