Fiets voor asielzoekers Dronten om diefstal te verminderen

1 June 2023, 14:20 uur
Landelijk
mainImage
HTM

Om fietsendiefstal deels tegen te gaan is er voor de asielzoekers van het azc in Dronten een fietsplan opgesteld. De gemeente trekt zo'n 40.000 euro uit om fietsen aan te schaffen, die de asielzoekers voor een paar tientjes per stuk kunnen kopen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van Omroep Flevoland.

Volgens de zegsman kwamen er uit Dronten en Kampen klachten over fietsen die gestolen en doorverkocht zouden worden, en die met enige regelmaat werden teruggevonden op het azc. De dieven verkochten de fietsen aan inwoners van het azc, die volgens hem niet wisten dat ze gestolen waren.

Een deel van de fietsen die beschikbaar worden gesteld, komt van de politie. Het gaat dan bijvoorbeeld om in beslag genomen zwerffietsen, die nooit door de eigenaren zijn opgehaald. Die worden opgeknapt en verkocht aan de asielzoekers. Ook maakt de gemeente geld vrij voor een beveiligde fietsenstalling bij het azc en een werkplaats voor onderhoud van de fietsen, waar de asielzoekers zelf aan de slag gaan.


Door: ANP