Ontslagen worden als expat in Den Haag

11 April 2025, 00:35 uur
Landelijk
mainImage
Unsplash

Je werkt in Den Haag, maar je voelt dat er een ontslag nadert. Dan is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt en hoe het ontslagproces meestal verloopt. In dit artikel staat belangrijke informatie voor buitenlandse werknemers.

Dezelfde rechten als Nederlandse werknemers
Het eerste dat belangrijk is om te weten, is dat je als expat dezelfde rechten hebt als een Nederlandse werknemer. Dit betreft de regels omtrent je loon, vakantiedagen, werktijden en dergelijke, maar ook omtrent het ontslag. Zo mogen bedrijven dus ook expats niet zomaar ontslaan en hiervoor moet een werkgever een gegronde reden hebben. Iets dat je als werknemer zelf niet nodig hebt en waarmee we meteen bij een tweede punt zijn beland.

Ontslag en de WW-uitkering
Als expat heb je ook dezelfde rechten als Nederlandse werknemers op een werkloosheidsuitkering, afgekort als WW-uitkering. Neem je echter zelf ontslag terwijl je een vast arbeidscontract hebt (wat je dus kunt doen zonder reden), dan betekent dit wel dat je geen recht meer hebt op deze uitkering.

Arbeidscontract vroegtijdig beëindigen
Als je wordt ontslagen, dan is de kans groot dat je werkgever je een vaststellingsovereenkomst (VSO) presenteert. Dit is een manier voor een werkgever om een arbeidscontract vroegtijdig te beëindigen, zonder tussenkomst van een rechter of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Waarvan er overigens twee kantoren zitten in Den Haag.
 
Hieronder veelvoorkomende ontslagredenen waar een VSO aan te pas komt:
- Bedrijfseconomische redenen (reorganisatie, faillissement, etc.)
- Verstoorde arbeidsrelatie (arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer)
- Langdurig ziek (een werkgever mag een werknemer niet zomaar ontslaan vanwege ziekte)
Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om een VSO te ondertekenen. Doe dit dus enkel als het ook in het voordeel van je eigen situatie is. Denk aan een eerlijke ontslagvergoeding (waar we dadelijk nog verder op ingaan), goede afspraken omtrent vakantiedagen, eventuele kosten, en dergelijke.

VSO en WW-uitkering
Om terug te pakken op het nemen van ontslag en het verliezen van de WW-uitkering, is het belangrijk om te realiseren dat dit ook van toepassing is op de VSO. Zorg er dus voor dat er sowieso in staat dat het ontslag op initiatief van de werkgever is, inclusief de reden. Indien je hierover twijfelt, is het verstandig om een specialist bij ontslag in te schakelen.

De ontslagvergoeding
De ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd, is iets waar je ook als expat recht op hebt. Je hebt tenslotte dezelfde rechten als Nederlandse werknemers die ontslagen worden, ongeacht of je een tijdelijk of vast contract hebt. Ook hierbij is het essentieel dat het initiatief bij de werkgever ligt en je dus niet zelf ontslag neemt (of er een andere reden is, zoals nalatig gedrag). 

De hoogte van je ontslagvergoeding is wettelijk bepaald, en is afhankelijk van de tijd dat je voor de werkgever hebt gewerkt en je maandsalaris. Het maakt dus niet uit of je werkt in een grote stad als Den Haag of juist in een klein dorp. Wel zit er een bovengrens aan, die voor 2025 €98.000 bedraagt. De werkgever heeft het recht om de vergoeding in termijnen te betalen, als dit niet in één keer mogelijk is en het nadelig is voor de organisatie.