Werkbespreking in gemeenteraad over onderhoud diplomatieke panden

12 February 2024, 14:54 uur
Politiek
mainImage
Bewonersoverleg Duinoord

Op initiatief van D66 wordt woensdag een werkbespreking gehouden in de commissie bestuur van de gemeenteraad over diplomatieke panden in Den Haag en hoe deze samen met de internationale gemeenschap beter beschermd kunnen worden.

"Statige ambassadegebouwen horen bij het internationale karakter van Den Haag", zegt gemeenteraadslid Andrew van Esch. "Maar deze monumentale stukken erfgoed worden niet altijd goed onderhouden, tot ergernis van bewoners en de gemeente."

De discussie over de staat van diplomatieke gebouwen in Den Haag werd opnieuw aangewakkerd door het zogenoemde 'Krot van Kroatië', een ambassadegebouw aan de Groot Hertoginnelaan dat jaren stond te verloederen. Inmiddels heeft de Kroatische overheid toegezegd aan de slag te gaan met het pand. "Maar er zijn vaker diplomatieke gebouwen in slechte staat, zoals enkele die in Saoedisch bezit zijn", aldus Van Esch. "Ambassades zijn welkome gasten, maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid naar de Haagse gemeenschap toe. Dit zijn niet alleen kantoorgebouwen, dit is ook ons erfgoed."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Machteloos

Omdat de gebouwen eigendom zijn van buitenlandse overheden en daarmee vallen onder diplomatieke onschendbaarheid, kan de gemeente niet op de gebruikelijke manier ingrijpen. Maar voor Van Esch mag dat niet betekenen dat de gemeente machteloos moet toekijken. “We moeten als gemeenteraad samen met de internationale gemeenschap in Den Haag in dialoog hoe we met deze problematiek omgaan. Of je nu een rashagenees bent of de ambassadeur van een ver land, we hebben allemaal een verantwoordelijkheid naar onze stad toe.”

Voor de werkbespreking zijn deskundigen uitgenodigd van ministeries en ook diplomaten om uitleg te geven over de kwestie. "We willen het bespreekbaar maken", zegt Van Esch. "We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze monumentale gebouwen te behouden en te beschermen."