Shell: Generation Discover niet meer in Den Haag

23 October 2018, 15:19 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaarHet Generation Discover Festival van Shell zal niet meer in gemeente Den Haag plaatsvinden. Dat liet Shell gisteren weten. Fossielvrij Onderwijs beschouwt dit besluit als een kroon op de campagne.

Shell stelt dat Generation Discover Den Haag verlaat om “nog meer ontdekkers van de toekomst te inspireren”. Maar volgens meerdere bronnen was Shell het ‘gedoe’ zat. Al drie jaar op een rij protesteert de Fossielvrij-beweging tegen de ‘greenwashing en kindermarketing’ van het festival in Den Haag. De bestuursvoorzitter van de christelijke scholengroep SCOH – vertegenwoordiger van veertig basisscholen in de stad – liet dit jaar weten dat de SCOH niet met Shells festival geassocieerd wilde worden. Ook de gemeente Den Haag verbrak de driejarige subsidie-afspraak met Shell voortijdig en trok zich bovendien volledig terug als partner van het festival – net als het Museon en het Van Gogh Museum.
Het College van Bestuur van Hogeschool Leiden liet een dag voor het festival weten dat het logo van de hogeschool abusievelijk tussen de partners stond.

In het derde jaar van het protest, koppelde Fossielvrij Onderwijs een 20 meter lange ‘oliepijpleiding’ aan het festival, die spontaan begon te lekken. En alle dagen van het festival stonden de burgers van Fossielvrij Onderwijs pal voor de ingang van Generation Discover met flyers.