Nieuw stadsbestuur van Den Haag geïnstalleerd

27 September 2022, 21:58 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Dinsdagavond is het nieuwe stadsbestuur van de gemeente Den Haag officieel benoemd. De acht wethoudersposten zijn verdeeld onder de coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.

De partijen presenteerden eerder hun coalitieakkoord met de gezamenlijke plannen voor Den Haag in de komende vier jaar. Het nieuwe stadsbestuur wil extra investeringen doen in schone, leefbare en veilige wijken, de duurzaamheid van de minst energiezuinige woningen en de bouw van betaalbare woningen. Ook komt er meer gerichte aandacht en steun voor kinderen, jongeren en gezinnen die het moeilijk hebben.

De gemeente verkeert in financiële problemen en kan daarom minder geld uitgeven. De financiële misère leidt tot "onvermijdelijke keuzes, waaronder besparingen en lastenverhoging". Zo zijn burgers de komende jaren meer kwijt aan de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog.

De meeste partijen die geen deel uitmaken van het nieuwe stadsbestuur in Den Haag reageerden snoeihard op het coalitieakkoord. Volgens Hart voor Den Haag is het een akkoord waarin “alle financiële problemen op burgers worden afgeschoven”. Sebastian Kruis van de PVV noemt het akkoord “een ultralinkse oorlogsverklaring aan de Haagse belastingbetaler”. De Partij voor de Dieren is teleurgesteld dat er na zes maanden onderhandelen “eigenlijk weinig verandert”. Fatima Faid van de Haagse Stadspartij noemde het coalitieakkoord “Hap Snap Slappe Hap”.

Nieuw stadsbestuur

Robert van Asten is wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Strategie en Europa
(Stedelijke ontwikkeling, Gebiedsontwikkeling CID, Binckhorst, incl. MIRT, Internationale Zone, Kijkduin, Strategie, Regionale samenwerking, Europa, Lobby, Bibliotheken en Stadsdeel Segbroek)

Saskia Bruines is wethouder Financiën, Cultuur en Economie
(Financiën, Centrale Vastgoedorganisatie, Cultuur, Media, Erfgoed (Archief, Archeologie, Monumenten en Welstand), Economie incl. Binnenstad en Binnenhof en Stadsdeel Haagse Hout)

Anne Mulder is wethouder Mobiliteit, Buitenruimte en Scheveningen
(Mobiliteit, MRDH-vervoersautoriteit, Buitenruimte, Vergroening, Stadsnatuur en Afval, Coördinator Toegankelijkheid, Scheveningen: Kust Gezond, Actieplan Kust/Zeehaven en Stadsdeel Scheveningen)

Kavita Parbhudayal is wethouder Werk, Wijken en Dienstverlening
(Werk en inkomen, Arbeidsmarkt, incl. aansluiting met onderwijs, Wmo, Gemeentelijke organisatie, incl. stadsdelen en wijken, Dienstverlening, Participatie, Communicatie en Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg)

Mariëlle Vavier is wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid
(Armoede, Maatschappelijke opvang, Vluchtelingen, Volksgezondheid, Huiselijk geweld, Emancipatie, Inclusie, Antidiscriminatie, Inburgering, Internationale Humaniteit en Stadsdeel Laak)

Arjen Kapteijns is wethouder Duurzaamheid en Energietransitie
(Duurzaamheid, Milieu, Energietransitie, Luchtkwaliteit, Klimaatadaptatie, Stikstof, Circulaire economie, Voedselstrategie, Dierenwelzijn, Natuur- en milieueducatie en Stadsdeel Centrum)

Martijn Balster is wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest
(Wonen, Nationaal Programma Zuidwest, Stedelijke ontwikkeling Escamp en Segbroek, Grondbedrijf, Welzijn, Arbeidsmigranten, Huisvesting Statushouders en Zorgdoelgroepen en Stadsdeel Escamp)

Hilbert Bredemeijer is wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport
(Onderwijs, Taalaanpak, Jeugd, waaronder jeugdpreventie, jeugdzorg en jeugdhulp, Sportbeleid & Speelplaatsen, Strandbeleid, Nationaal Park Hollandse Duinen en Stadsdeel Loosduinen)